Archive

Z veseljem postanemo tudi vaši strokovnjaki za parket

Parket predstavlja brezčasno izbiro talne obloge, ki prostor napolni s toplino lesa, hkrati pa se z raznolikostjo oblik, vzorcev in barv poda zelo široki paleti notranjih slogov. K njegovi popularnosti nedvomno prispeva tudi težnja po zdravem življenjskem okolju in sožitju z naravo, ki narekuje izbiro naravnih, uporabniku in okolju prijaznih materialov. 

V ekipi ZATO se zavedamo raznolikih želja notranjih oblikovalcev, arhitektov, na katere odgovarjamo s široko in razvejano ponudbo parketov. V slednjo spadajo: 

Da pa boste pri nas zagotovo našli tip parketa, ki do popolnosti ustreza vašim potrebam, željam ter prostorskim in cenovnim zmožnostim, vas bo na vsakem koraku spremljala naša strokovna podpora – od vstopa v naš fizični ali spletni salon do trenutka polaganja. 

 

ZATO, ker smo vaš vir informacij 

Parket s svojim naravnim čarom vsak prostor oplemeniti s pridihom elegance. Najdemo ga tako v bivalnih kot tudi v javnih prostorih, kot naravni material pa se odlično poda številnim drugim materialom. 

V ponudbi ZATO vas čakajo dvoslojni in troslojni gotovi parketi visoke kakovosti, ki so dobavljivi v različnih debelinah, na voljo pa je tudi klasični parket. 

  • Dvoslojni parket je gotovi parket, sestavljen iz dveh slojev. Zgornji sloj sestoji iz plemenitega furnirja, spodnji pa iz narezanega lesa. Razlog za tovrstno konstrukcijo je manjše gibanje lesa zaradi temperaturnih razlik, zaradi česar je dvoslojni parket zelo primeren za polaganje na talno ogrevane estrihe. Parket se obvezno lepi na tla, njegova površina pa je fino brušena ali krtačena. Lahko je lakiran ali oljen.    
  • Troslojni parket je gotovi parket, pripravljen za takojšnjo montažo. Sestavljen je iz treh plasti, njegovi robovi pa so lahko ostri ali rahlo pobrušeni. Prednost troslojnega parketa je v enostavnem “plavajočem” oz. suhomontažnem polaganju po principu spajanja desk “na klik”, mogoče pa ga je tudi lepiti na tla. Njegova površina je prav tako fino brušena ali krtačena, obenem pa je tudi troslojni parket lahko lakiran ali oljen. Primeren je za polaganje na toplovodno talno ogrevanje. 
  • Klasični parket je masiven parket, katerega debelina lahko znaša 14 ali 21 mm, dolžina in širina pa se razlikujeta glede na model. Parket se ob polaganju lepi na podlago, zaradi debeline pa je primeren za večkratno brušenje in s tem obnovo. 

 

ZATO, ker skrbimo tudi za vaše zdravje …

Ponosni smo, da parketi v naši ponudbi niso le estetsko dovršeni in vzdržljivi, temveč varujejo tudi vaše zdravje, saj vzdržujejo kakovost zraka v prostoru in pomagajo ohranjati higieno. Tako prispevajo k varnemu bivalnemu okolju in dobrem počutju celotne družine. 

Naši dobavitelji se namreč zavedajo, da dandanes kar do 90 % časa preživimo v zaprtih prostorih, zato je zrak, ki ga v njih dihamo, bistvenega pomena za naše zdravje. A ta je lahko tudi do petkrat bolj onesnažen kot na prostem, zato je prioriteta naših proizvajalcev prav v zagotavljanju, da k onesnaženju zraka v stanovanjih, pisarnah, trgovinah itd. ne prispeva tudi talna obloga. V ta namen pri izdelavi uporabljajo skrbno izbrane materiale in postopke, ki so v skladu z najstrožjimi predpisi, predvsem na področju emisij organskim spojin. 

Njihov prispevek k varovanju zdravja dokazuje certifikat VOC, ki potrjuje, da je parket prestal najstrožje laboratorijske teste ter v prostor ne oddaja emisij formaldehida. Tako zagotavljamo, da kot naša stranka prejmete izdelek, ki je nastal s spoštovanjem do potrošnika in njegove varnosti, hkrati pa doprinaša k izboljšanju kakovosti zraka v notranjih prostorih. 

 

… in čistočo! 

Ker pa je za popolno varnost ključna tudi čistoča, vas v ponudbi gotovih parketov ZATO čakajo tudi modeli, lakirani s posebnim dezinfekcijskim lakom. Gre za poseben premaz, ki v 24 urah odstrani bakterije, ki se naberejo na površini parketa, s tem pa preprečuje njihovo razmnoževanje.

Obdelava s tovrstnim lakom je primerna za parket v prostorih, ki zahtevajo temeljito čistočo: kuhinje, kopalnice in spalnice. Posebej priporočljiv je za bivališča, v katerih so doma tudi hišni ljubljenčki, pa tudi za javne objekte z visokimi zahtevami po higieni, denimo zdravstvene domove, restavracije itd. Lak ne spreminja estetike in naravnega videza lesenih tal, običajni postopki čiščenja pa ne zmanjšajo dezinfekcijskega učinka.

 

ZATO, ker prisegamo na raznolikost 

Ponudbo parketov ZATO sestavljajo najrazličnejše vrste parketov, s katerimi lahko ugodimo najrazličnejšim slogovnim, prostorskim in drugim potrebam. Že poznate bistvene lastnosti posameznega tipa? 

 

Panelni parket omogoča preprosto polaganje

Panelni parket je troslojni parket, debel 15 milimetrov. Odlikuje ga konstrukcija s križno vezavo lesenih materialov, ki mu zagotavlja izjemno stabilnost. Zgornji sloj (vidna površina) je debel 3,6 milimetra in je pred vgradnjo lakiran ali oljen. 

Srednji sloj je običajno izdelan iz mehkega lesa debeline 9,4 milimetra. Stabilnost parketu daje spodnji dvomilimetrski furnir, ki omogoča tako lepljenje na podlago kot suho polaganje. Suho oziroma plavajoče polaganje takšnega parketa je cenovno ugodnejše, saj nakup lepil ni potreben. Mogoče ga je položiti na kakršno koli podlago, ki ne zahteva predhodne obdelave. Med estrih in parket v tem primeru položimo posebno podložno peno.

 

Dvoslojni parket je vse popularnejši

Dvoslojni parket se polaga s postopkom lepljenja. Njegov zgornji sloj je lakiran ali oljen že v postopku izdelave, zato je lahko pohoden že en dan po namestitvi, ki navadno ne traja dlje od enega dneva. 

Ta vrsta parketa je zaradi številnih prednosti vedno bolj priljubljena: tekom življenjske dobe ga lahko namreč kar dvakrat pobrusimo, globlje poškodbe ali špranje pa je mogoče preprosto zapolniti z lesnim prahom in kitom. Obenem dvoslojni parket zaznamuje dimenzijska stabilnost, kar pomeni manjše delovanje lesa in s tem polaganje v prostorih s talnim ogrevanjem.

Masivni parket preživi več generacij

Masivni parket po zaslugi svoje debeline, ki znaša 15 ali 21 mm, odlikuje dolga življenjska doba, med katero ga brez težav večkrat obnovimo, torej zbrusimo in ponovno polakiramo. Zaradi tega predstavlja izjemno trajno izbiro. 

Med najpopularnejše vrste masivnega parketa spadata hrastov in jesenov parket, v zadnjem času pa so vse bolj iskane tudi eksotične vrste lesa. Klasični masivni parket omogoča polaganje na različne načine, med katerimi izstopajo vzorec ribje kosti, kvadratni ter paralelni vzorec. Mogoče je celo kombinirati različne vrste lesa med seboj. Polaga se s postopkom lepljenja, mogoče pa ga je tako oljiti kot lakirati. 

Klasični parketi so lahko sestavljeni tudi iz daljših desk – tak primer je denimo ladijski pod

Med klasike sodijo tudi lamelni parketi, ki so najpogosteje izdelani iz lesa bukve, hrasta ali jesena ter so priljubljeni zaradi nekoliko ugodnejše cene. Žal pa imajo manjšo dimenzijsko stabilnost, zato niso primerni za kombinacijo s talnim ogrevanjem. 

 

Tehno parket prenese več! 

Tehno parket je izdelan iz manjših deščic masivnega lesa, zaradi svoje vzdržljivosti pa je popolna izbira za visoko obremenjene površine. Tako se ne izkaže le pri uporabi v zasebnih domovih z več družinskimi člani in dinamičnim življenjskim slogom, temveč tudi v poslovnih ter gostinskih objektih. 

Tehno parket v barvi hrasta bo v prostor vnesel naravni pridih, hkrati pa ne bo ogrozil njegove praktičnosti. 

 

Parket z vzorcem ribja kost – večna klasika

Tako imenovani parket ribja kost že vrsto let velja za klasično izbiro, na voljo pa je več vrst tovrstne podlage. Deščice, ki ga sestavljajo, so namreč lahko rezane pod kotom 30 ali 45 stopinj. Poznamo tudi klasično ribjo kost, pri kateri se deščice parketa polagajo pod kotom 90 stopinj, in sicer tako, da se čelo ene deščice stika s stranskim delom sosednje deščice. 

 

ZATO, ker vam znamo svetovati, … 

Parket že stoletja uživa status ene najbolj priljubljenih talnih oblog, saj je zaradi svoje vsestranskosti primeren za skoraj vsak prostor. Zaradi topline, ki jo ustvari s pridihom narave, je smela izbira tudi za poslovne objekte, v katerih pričara nadvse prijetno, sproščeno vzdušje. Hkrati je parket odlično izhodišče za kateri koli slog in kakršno koli okolje, saj se poda tako modernemu, minimalističnemu, kot nekoliko rustikalnejšemu slogu. 

Parket se dandanes uporablja v vseh prostorih, tudi v kopalnicah. Je pa za kopalniški parket nujno izbrati material oz. drevesno vrsto, ki je odporna na vlago, ter površino primerno zaščiti. 

Kako torej izbrati prostoru, namembnosti in slogu najprimernejši parket? V ekipi ZATO pri svetovanju strankam v prvi vrsti upoštevamo funkcionalnost prostora oziroma njegovo uporabo, pa tudi vizualno povezanost prostorov oziroma njihovo prelivanje ter želje glede sloga, ki ga želimo doseči: je cilj moderen ali podeželski videz? 

Poleg tega je pomembno, kakšno višino talne obloge stranka želi ter ali ima stranka vgrajeno talno ogrevanje. Ko natančno pretehtamo možnosti, skupaj določimo najprimernejši tip parketa in izberemo model ter barvo. 

 

Naj vam pomagamo še z nekaj namigi! 

  • Pri izbiri parketa imejte v mislih, da vam bo moral ta služiti daljše obdobje, zato dobro razmislite o primerni kakovosti pa tudi slogu, v katerem nameravate bivalne prostore opremiti v bližnji prihodnosti (morebitna prenova ipd.).
  • Najkakovostnejši je parket, izdelan v Evropi, predvsem v državah, kot sta Nemčija in Italija – takšen parket odlikujejo kakovostnejši materiali, ki so za uporabnika tudi varnejši oz. njegovemu zdravju primernejši. Višji vložek v primerjavi s tistim za kitajski parket se zato več kot izplača. 
  • Pred nakupom parketa se je bistveno pozanimati o certifikatih, ki jih ima posamezni model in dokazujejo, da gre za okolju prijazen izdelek, narejen v Evropi. 
  • Najboljši tip parketa je tisti z vrhnjo plastjo 4-6 mm; to so parketi višjega cenovnega razreda, ki so vzdržljivejši in omogočajo večkratno obnovo. 
  • Za estrihe na talno ogrevanje je primeren gotovi in ne masivni parket. 
  • Parket je najbolj priporočljiv za prostore, ki so hidroizolirani in imajo stabilno klimo. Za prostore brez stabilne klime je vinilna obloga boljša izbira. 

 

… ne glede na slog! 

Pri svetovanju vedno upoštevamo slog vašega doma. Če slednjega ustvarjamo na novo, smo pozorni na to, da zares odraža vaš značaj, hkrati pa ustreza vašemu načinu življenja ter navadam. 

Podeželski slog nam daje občutek domačnosti. Naravni materiali in barve ustvarjajo vabljivo in toplo vzdušje rustikalne elegance. Za podeželski pridih sta najustreznejša kmečki in ladijski pod.

V prostore, ki jih prežema duh skandinavskega minimalizma, najpogosteje vgrajujemo dvoslojni ali troslojni gotovi parket manjših dimenzij in pravilnih oblik. Parket ne sme biti rustikalen, saj grče ustvarjajo podeželski slog. Priporočamo čiste linije. 

Vsem, ki želite uglajeno eleganco, ki se s svojim brezčasnim šarmom spet prebija med glavne trende, pa priporočamo francosko ribjo kost, ki je odlična izbira predvsem za modernejše ambiente. 

 

ZATO, ker sodelujemo le z najboljšimi! 

Svoje partnerje izbiramo skrbno in premišljeno, saj želimo tako individualnim graditeljem kot tudi strokovnjakom s področja projektiranja in gradnje ponuditi zares najboljše. Redno spremljamo svetovne trende ter uvajamo novosti, hkrati pa si ves čas prizadevamo ostati zvesti svojim vrednotam, predvsem skrbi za zdravje kupcev in okolje.    

Ekološka usmerjenost namreč postaja vse pomembnejši del identitete podjetij, tudi našega. 

Z ozaveščanjem o naravi prijaznih materialih in proizvodnih postopkih počasi, a vztrajno spreminjamo navade, ki škodujejo našemu okolju. V podjetju smo zato skupaj z dobaviteljem parketa UNIKOLEGNO posvetili svoje poslanstvo temu, da ponudimo parket iz naravnih materialov in izdelan po najstrožjih kriterijih.

 

ZATO, ker za vas poiščemo tudi mojstra za polaganje! 

V ekipi ZATO nudimo tudi podporo pri montaži talnih oblog, od ustreznega svetovanja glede najprimernejših tehničnih rešitev do polaganja, ki ga izvede eden od naših izkušenih partnerjev. 

Glede samega načina vgradnje pa se s parketarjem nato dogovorite individualno. 

Stopite v stik z nami in z veseljem poskrbimo tudi za vaša tla!